Tämän itsehoito-ohjelma aikana on käyty läpi ahdistuksen syntyä, oireita, oireiden laajenemista ja niiden hallintaa. Kun olet päässyt tänne asti, sinulla on jo valmiina erilaisia keinoja (toimintatapoja, ajattelumalleja ja elämäntapoja) joiden avulla voit vaikuttaa olotilaasi, säädellä tunteitasi ja lievittää ahdistusoireiluasi.

Jotta ohjelma antaisi parhaan mahdollisen tuloksen, sinun on tärkeää edelleen ylläpitää uutta ajattelutapaasi ja uusia toimintatapojasi.

 

Harjoitus 10

Ahdistuksen hallinta osana arkea

Käy säännöllisesti, noin kerran kuussa, itsesi tai läheistesi kanssa keskustelu, jossa mietit, minkälaisia tunteesi ja ajatuksesi ovat pääsääntöisesti olleet kuluneen kuukauden aikana. Jos sinun on hankala muistaa niitä, pidä viikoittain edelleen tunnepäiväkirjaa, johon merkitset ajatuksesi ja tunnekokemuksesi muistiin. Käytä apunasi tunneasteikkoa linkki ja jos tunnekokemuksesi alkaa painua lähelle nollaviivaa tai ahdistuksesi määrä lisääntyä, tarkista rutiinisi. Minkälainen elämärytmisi on? Millainen unirytmisi on? Mitä itsellesi tärkeitä asioita teet? Millaista sisäistä keskustelua käyt itsesi kanssa? Kun tunnistat jonkin tärkeän rutiinin höllentyneen tai jääneen vaille huomiota viime aikoina, aloita se uudestaan.